Powered By Blogger

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κατάληψη φόβων | Πολιτική | Ελευθεροτυπία

Κατάληψη φόβων

Οχι ένας, αλλά πολλοί φόβοι πλανώνται πάνω από το υπό κατάληψη δημαρχείο της Αθήνας. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης φοβάται για τα πολιτικά κίνητρα της κατάληψης, οι συμβασιούχοι για το απολυμένο τους αύριο, η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των καταλήψεων σε άλλες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες...
Ηδη από χθες το κτίριο των δημοτικών υπηρεσιών στη Λιοσίων τελεί υπό την προστασία της Αστυνομίας, ενώ οι υπάλληλοι αποχώρησαν νωρίτερα και οι πόρτες έκλεισαν. Είχε προηγηθεί η συνάντηση διαλόγου μεταξύ δημάρχου και σωματείων με την παρουσία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου που δεν απέδωσε καρπούς.
Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την κατάληψη από την περασμένη Δευτέρα ήταν η επιμονή του Γ. Καμίνη να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο τρεις εισηγήσεις για τον προγραμματισμό προσλήψεων 570 νέων συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ -γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προμήνυμα απόλυσης όσων ήδη υπηρετούν. Ο δήμαρχος δέχτηκε δύο μέρες μετά να ανασταλεί η συζήτηση των θεμάτων αυτών και δήλωσε ότι «έκανε ένα ακόμη βήμα» ώστε μαζί με τους εργαζομένους να διαμορφωθεί λύση που θα προωθηθεί στην κυβέρνηση.
Ζήτησε όμως σε αντάλλαγμα να λήξει η κατάληψη προκειμένου να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και να ψηφίσει προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος. Κατά πληροφορίες, οι συνδικαλιστές του δήμου ζήτησαν να προγραμματιστεί αμέσως συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση -αίτημα που ο δήμαρχος απέρριψε χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και αρνούμενος κινήσεις σε καθεστώς εκβιασμού. Στη δήλωσή του μετά την απόφαση για συνέχιση της κατάληψης είπε πως «φοβάμαι ότι εδράζεται σε πολιτικά κριτήρια» και επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι υπάρχει «σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των ίδιων των καταληψιών» λόγω προβλημάτων στη στατικότητα του κτιρίου.
Στη δική τους ανακοίνωση τα σωματεία του δήμου κατηγορούν τον δήμαρχο για την αποτυχία και την αποδίδουν στον «αόριστο τρόπο με τον οποίο απάντησε στην πρόταση για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου». Ουσιαστικά ζητούν να εξασφαλιστεί η μονιμοποίησή τους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υπερ-μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και όχι της ανεργίας.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου